Хиляди цивилни са били принудени да избягат от столицата на Судан,

...
Хиляди цивилни са били принудени да избягат от столицата на Судан,
Коментари Харесай

Конфликт в Судан: Местни жители бягат от столицата Хартум заради размирици

Хиляди цивилни  са били принудени да избягат от столицата на Судан, Хартум , а непознати страни се пробват да изтеглят жителите си, защото яростни безредици раздрусват страната от пет дни насам. Свидетели оповестяват, че тази заран огромен брой хора са напуснали Хартум с коли или даже пешком , на фона на ужасяващите звуци от пукотевица и оглушителни детонации , предава „ BBC “.

Междувременно високопоставени лица от Япония и Танзания обявиха, че обмислят задачи за евакуация на своите жители, които сега се намират в Судан. Плановете за незабавно оказване на помощ посредством извеждане на хиляди хора от страната бяха подхванати в резултат на проваленото през вчерашния ден помирение сред враждуващите фракции . Суданската войска и паравоенните „ Сили за бърза поддръжка “ се споразумяха за 24-часово филантропично помирение през вчерашния ден, само че то се провали в рамките единствено на няколко минути след оповестеното му начало в 16:00 ч. локално време.

По-късно беше реализирано съглашение за ново преустановяване на огъня за 18:00 ч. локално време през днешния ден. Свидетелите настояват, че рано тази заран, откакто бойните дейности са били обновени и Хартум е бил обхванат от гъст черен пушек след детонациите наоколо до щаба на армията, цивилните жители са почнали да бягат от столицата. Те споделят още, че тежко въоръжени бойци на „ Силите за бърза поддръжка “ са патрулирали в града с пикапи, а военни изтребители са нанасяли удари по цели, за които се счита, че са под контрола на паравоенните сили.

Поради дефицит на гориво и липса на публичен превоз доста от бягащите хора са принудени да се придвижват пешком , а някои се пробват да стигнат до Централен и Западен Судан, където живеят техни родственици, придвижвайки се с бордови камиони . Един локален гражданин, бягащ от столицата, споделя пред “BBC ”, че паравоенните сили са разположили контролно-пропускателни пунктове по пътищата към града, а някои от бойците им са го ограбили, като са му откраднали телефона и сума пари. Съобщава се и за други грабежи в регионите на самата столица. Вчера жителите на квартал Хартум 2 осведомиха медията, че бойците са обикаляли от къща на къща в квартала и са желала вода и храна.

Тъй като размириците се ожесточават , редица страни оповестиха, че са почнали подготовка за евакуация на своите жители , които понастоящем живеят в страната. Япония заяви, че нейните сили за самозащита обмислят по какъв начин да изтеглят от Судан към 60 японски жители, като боен аероплан към този момент е в подготвеност.  Министерството на външните работи на Танзания също съобщи, че държавното управление също сега преценя дали е допустимо да изтегля 210 свои жители. От посолството на Съединени американски щати в Хартум обаче обявиха, че „ несигурната обстановка “ в столицата значи, че към този момент няма проекти за „ координирана от държавното управление на Съединени американски щати евакуация “ .

До момента броят на жертвите към момента не е явен , само че Централният комитет на суданските лекари  информира през вчерашния ден, че при насилствени прояви са починали минимум 174 цивилни лица .

Според представители на Организация на обединените нации 185 души са починали , а над 1800 са били ранени . Експерти обаче настояват, че действителната цифра може да се окаже доста по-висока, защото доста ранени не могат да стигнат до лечебните заведения, чиито здания са обстрелвани.

Междувременно по-рано през днешния ден Европейски Съюз заяви, че посланикът му в Судан е възобновил работата си , откакто в понеделник е бил атакуван от въоръжени мъже в столицата. Говорител на Европейската комисия съобщи, че дипломат О’Хара е бил атакуван, откакто неидентифицирани „ въоръжени мъже, облечени във военни униформи “ , са нахлули в резиденцията му в Хартум.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР